Mobilversion Dölj

Det verkar som du använder webläsaren Internet Explorer 6. Den är numera för gammal.
För säkrare och mer pålitlig surfning rekommenderas uppgradering av din webläsare till en av följande:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Socialt och livsstil

Om du ännu inte har provat på makrofotografering, när är ett bättre tillfälle att börja än nu? Även i din egen trädgård kan du ta fantastiska bilder – en enkel blomma kan bli det perfekta makromotivet. Om du sedan leker lite med ljus och skärpedjup kan du skapa några verkligt annorlunda och intressanta bilder. Makroobjektivet M.Zuiko Digital ED 30 mm F3,5 har en hög förstoringsfaktor på 1,25x, vilket innebär att du kan fånga imponerande och pyttesmå detaljer mycket nära, och tillsammans med kameran Olympus PEN är det superlätt att själv börja prova på lite makrofoto.

Här kommer några tips för att bemästra makrofotografering:

1. Hitta dina motiv

De bästa makromotiven brukar vara små insekter eller blommor och växter som du enkelt kan hitta i trädgården eller på en promenad. Detaljer på insekter som sällan ses med blotta ögat blir verkligt imponerande bilder och nära detaljer på blommor genom ett makroobjektiv kan åstadkomma underbara abstrakta bilder som fungerar utmärkt som utskriven konst. Men det finns massor av andra motiv som makrofotografering kan passa till. Vattendroppar är jätteroliga att makrofotografera – tack vare deras speglande ytor. Även ömtåliga saker som smycken kan fångas i närbild med ett makroobjektiv som 30 mm F3.5.

2. Dra nytta av förhållandena

Vid fotografering av insekter utomhus brukar det vara bättre med mulet väder eftersom solljuset blir mer diffust och ditt motiv kommer att bli enklare att fånga utan att du behöver oroa dig för att själv skugga det. Vad beträffar blommor och växter kan däremot direkt solljus vara ett bra sätt att skapa skuggor på ditt motiv och låter dig lägga till lite drama och djup i dina makrobilder. Lek lite med ljusets riktning på din blomma och den vinkel och riktning du tar dina bilder från för att skapa massor av olika bilder. En dag utan så mycket vind är också ett plus eftersom vinden stör dina motiv och kan göra dem mycket svåra att fånga när de rör på sig. Av samma anledning är det bäst att ta bilderna handhållet, utan stativ, så att du har möjlighet att flytta på dig och följa ditt motiv vid behov.

3. Inställningar

En snabb slutarhastighet är grundläggande för makrofotografering av insekter som rör på sig och om det blåser eller sker annan rörelse under dagen. För rörliga motiv ställer du in din Olympus PEN på läget S/slutarprioritet för att enkelt kunna styra din slutarhastighet.

För stilleben eller stillastående blommor och växter låter fotografering med din Olympus PEN i läget A/bländarprioritet dig enkelt ändra bländarstorleken och leka med skärpedjupet i dina makrobilder. Genom att använda en mindre bländare (högre f-tal) kan du få hela motivet i fokus. Genom att däremot vidga bländaren till det lägsta f-talet 3.5 på 30 mm-objektivet kan du fokusera på en detalj på motivet och skapa underbar oskärpa och bokeh i resten av bilden. Du kan använda pekskärmen på Olympus PEN för att trycka på den del av motivet du vill ska vara i fokus. Lek med bländaren för att se hur den påverkar din makrobild tills du hittar de inställningar du tycker bäst om.


Du kan också hitta ett alternativ för makrofotografering bland scenariolägena hos Olympus PEN. Välj det här alternativet så sköter kameran makroinställningarna åt dig. Det här är ett bra ställe att börja på för en nybörjare på makrofoto och då särskilt om du är oerfaren på att ta bilder i andra lägen än AUTO.

4. Experimentera!

Allra viktigast: Experimentera och ha roligt med att skapa dina makrobilder. Ge dig ut och prova att ta bilder av något i trädgården så kommer du att bli förvånad över vilka detaljer du kan fånga med din Olympus PEN.

Författare och fotograf: Debs Stubbington

Alla bilder har tagits med följande utrustning