Mobilversion Dölj

Det verkar som du använder webläsaren Internet Explorer 6. Den är numera för gammal.
För säkrare och mer pålitlig surfning rekommenderas uppgradering av din webläsare till en av följande:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Djur och natur

Ett lockande erbjudande. Fördubbla brännvidden med MC-20 med bara 150 g extra i ryggsäcken. Det låter som en jättebra idé, men jag minns 35 mm-dagarna när jag försökte utöka ett 4/500 mm-objektiv med en 2x-konverterare till ett 8/1000 mm-objektiv. Bilderna blev aldrig riktigt som jag tänkte mig, så jag har inte använt 2x-konverteraren igen.

2019 släppte Olympus denna nya konverterare och bad mig testa den. Jag var lite tveksam till en början – jag är väldigt nöjd med M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS PRO så behöver jag den verkligen? Jag brukar tänka att en konverterare förstör bildkvaliteten, och i MFT-världen skulle MC-20 förvandla 300 mm F4 till 600 mm F8, vilket då motsvarar 1 200 mm F8 i 35 mm-format. Men efter de första testfotograferingarna och bilderna måste jag säga att jag var nyfiken. Bildkvaliteten verkade väldigt bra. Jag bestämde mig för att testa MC-20 på olika platser och tog med mig den på en resa till Sarek nationalpark, där det är extra viktigt att packa lätt.

Jag packade ner OM-D E-M1X, M.Zuiko Digital ED 7‑14mm F2.8 PRO, M.Zuiko Digital ED 12‑100mm F4 IS PRO och M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS PRO plus MC-20 i ryggsäcken. Det innebar att jag hade tillgång till alla brännvidder mellan 14 och 1 200 mm, och all utrustning vägde knappt 7 kg – det är ett enormt fotointervall!

Konverteraren är särskilt utformad för M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS PRO, M.Zuiko Digital ED 40‑150mm F2.8 PRO samt M.Zuiko Digital ED 100‑400mm F5.0-6.3 IS och M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO. Utöver den fantastiska bildkvaliteten tycker jag speciellt mycket om det nära fokuseringsavståndet, särskilt med 300 mm-objektivet där det är runt 1,4 m med konverteraren – detta öppnar upp helt nya möjligheter till detaljerad fotografering! Här är förstoringsgraden nästan 1:1*, vilket gör kombinationen till ett jättebra makro-objektiv för djur som man måste hålla avstånd till. Även med 40-150mm är gränsen runt 65 cm och erbjuder en förstoringsgrad på 1:1.2*. För mig räcker denna aspekt absolut för att MC-20 ska bli ett måste i min ryggsäck.

Naturligtvis finns det även begränsningar när man använder en konverterare som denna, det ska jag inte sticka under stol med. På 40-150 mm-objektivet är autofokusen något långsammare och skärpan och kontrasten blir lite sämre. Men på 300 mm-objektivet märker man knappt detta, vilket är anledningen till att jag främst använder den som en förlängning av 300 mm-objektivet. Den största överraskningen är den låga aberrationen. Det visar att konverteraren är utmärkt kalibrerad för denna kombination.

De största begränsningarna ligger dock utanför objektiven. Alla som fotar vid dessa brännvidder måste helt enkelt vara medvetna om att luften mellan den främre linsen och motivet också fungerar som en sorts lins. Om avståndet är för stort leder luftrörelser och fukt oundvikligen till sämre kvalitet, vilket märks i upplösningen, skärpan och kontrasten. Om man är medveten om detta och inte bara vill använda MC-20 för att ta fantastiska porträtt på långt avstånd är den ett perfekt tillskott till utrustningen.

Totalt sett är jag imponerad av MC-20 och använder den ofta med 300 mm-objektivet, speciellt för att fota områden eller detaljer som jag annars inte skulle kunna fota. Det gjorde jag aldrig tidigare med 35 mm-utrustningen. Nu kan jag säga att jag absolut tycker att det är värt att bära runt på 150 g extra.

Författare och fotograf: Andreas Geh

* 35 mm-ekvivalent

Du kanske tycker det här är intressant?