Mobilversion Dölj

Det verkar som du använder webläsaren Internet Explorer 6. Den är numera för gammal.
För säkrare och mer pålitlig surfning rekommenderas uppgradering av din webläsare till en av följande:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Stad och resor

Olympus OM-D-systemet har visat sig vara en perfekt partner för mig under expeditioner och utmanande resor de senaste åren. En tidigare modell av OM-D-systemet har redan fått följa med till Bolivia, Peru, norra Sverige och Alperna. Varken regn, hagel, minusgrader ner till -35 °C eller höjder upp till 5 500 meter över havet har orsakat problem för detta fantastiska system. Men det som verkligen övertygade mig som fotograf var att systemet var så litet och lätt jämfört med en DSLR-kamera med all utrustning. Tack vare den låga totala systemvikten kunde jag ta med mig fler objektiv än tidigare, som ett telefoto-zoomobjektiv, när jag gav mig iväg på ännu en bergsexpedition.


För att sammanfatta de tre viktigaste egenskaperna under utmanande expeditioner – flexibilitet, pålitlighet och prestanda.

För att testa nya Olympus OM-D E-M5 Mark III bestämde jag mig för att resa till området kring Zugspitze och Saxiska Schweiz – två av de vackraste och mest spännande landskapen i området runt Tyskland. Jag inledde resan vid Eibsee, en bergssjö med perfekt läge framför Tysklands högsta berg, Zugspitze.

Jag hade inte kunnat be om bättre testförhållanden: Det ösregnade och jag var väldigt nyfiken på om E-M5 Mark III kunde stå sig mot E-M1 Mark II vad gäller väderbeständighet. Kort och gott: Ja! Regnet orsakade inga problem alls. Kameran presterade bra och påverkades inte alls av vätan, trots att jag bara bar omkring den på axeln, så att den utsattes för kraftigt regn.När jag kom till platsen där jag bestämt mig för att fota placerade jag kameran på ett stativ för att testa HiRes-läget, som jag redan hade använt enkelt på andra modeller. När jag tittade närmare på resultatet på min dator blev jag verkligen imponerad av detaljerna i RAW-filerna. Bilderna som jag tog utan HiRes levererade verkligen vad gäller detaljnivå och realistiska färger.

På den andra platsen jag fotade på, Partnachklamm, lämnade jag ryggsäcken och tog bara med mig objektivet M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO. Trots de dåliga ljusförhållandena i klyftan presterade kameran väldigt bra och vidvinkelobjektivet var det perfekta valet för att föreviga hur djup klyftan är i en enda bild. Det som imponerade mest på mig i det här sammanhanget var hur effektivt bildstabiliseringssystemet var – det lät mig använda slutarhastigheter på 1/2 sekund, utan stativ. På så sätt kunde jag hålla ISO-känsligheten ganska låg och slapp använda ett stativ.En sak mindre att bära på.

Under vandringen var det än en gång den låga vikten som utmärkte sig. Tillsammans med M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO och M.Zuiko Digital 12-40mm F2.8 PRO kunde jag ta alla bilder jag ville utan att känna mig nedtyngd.

Sammanfattningsvis kan jag säga att nya Olympus OM-D E-M5 Mark III verkligen klarade mitt test – den visade sig vara ett pålitligt verktyg för min fotografering. Varken regn eller damm påverkade prestandan och det fanns inga gränser för min kreativitet. Jag kan verkligen lita på det här systemet.

Författare och fotograf: Daniel Ernst

Alla bilder har tagits med följande utrustning